Nya Djurgårdsbrunns värdshus öppnar till påsk
Lagom till påsk öppnar den klassiska Stockholmsdestinationen Djurgårdsbrunns värdshus igen efter en omfattande, men varsam renovering. Det nya namnet blir kort och gott Djurgårdsbrunn där en fantastisk utemiljö med växter och blommor åter står i fokus.
Restauratörer är Lotta och David Zetterström som även driver Slipen, några kilometer bort vid Djurgårdsvarvet. Ägare till Djurgårdsbrunn och initiativtagare till renovering, restaurering samt anläggning av trädgården är Elinore och Carl Tham.
Djurgårdsbrunn har sedan 2020 varit stängt för besökare och matgäster. Under tiden har en omfattande renovering av byggnader, kök, interiörer och den parkliknande trädgården genomförts, allt med hänsyn till platsens kulturella och historiska betydelse.
Den nya restaurangen och caféet håller öppet året runt med generösa öppettider. Kvällstid under vår, sommar och tidig höst serveras vedugnsbakad pizza och enklare italienska rätter i restaurangen. I caféet serveras förutom klassisk flanör-mat som varma och kalla smörgåsar, sallader, bullar och bakverk även Djurgårdsbrunns egen mjukglass, märkt med ”Äkta vara”.
”Vi har i alla år fått frågan varför vi inte öppnar ett Rute Stenugnsbageri i Stockholm. Att hitta en lika magisk plats, med en stor trädgård, visade sig dock svårt. När vi sedan erbjöds att driva Djurgårdsbrunn såg vi möjligheten. Den nya caféträdgården i kombination med de historiska byggnaderna och kanalen skapar verkligen en rofylld och vacker plats", säger Lotta Zetterström, grundare Fabrique-gruppen där även Slipen och Rute Stenugnsbageri på Gotland ingår.
Bersåer och köksträdgård
Helena Rosenlöf, landskapsingenjör och trädgårdsdesigner, har återskapat och nytolkat utemiljön och trädgårdarna vid Djurgårdsbrunn. Caféträdgården som gästerna möter har återfått den höga arkitektoniska nivå som den en gång hade med trädrader, bersåer, rabatter och köksträdgård.
Svenska möbelklassiker och nya eldstäder
Inredningen är framtagen av David Zetterström tillsammans med Eva Köhlqvist och bygger på svenska möbelklassiker med en tydlig vink till värdshusets historia. Vi ser välkända namn som Carl Malmsten och Bruno Mathsson men även Göran Malmvall och David Rosén. Lamporna kommer från Sievert Kabelverk och ASEA belysning. Nya eldstäder, både inne och ute, skapar värme och möjlighet till en fika eller lunch utomhus, även under höst och vår.
Djurgårdsbrunn 1743 - 2025
Djurgårdsbrunns värdshus har anor från 1743, då de första byggnaderna uppfördes. Även Apotekshuset, tvärs över gatan, härstammar från tiden då platsens hälsobrunn stod i centrum. Under Djurgårdskanalens anläggande (1830 till 1840) upplevde Djurgårdsbrunn och värdshuset en blomstrande tid med fullbokad matsal och en öppen trädgård. 1987 brann den ursprungliga huvudbyggnaden ner och endast en mindre del, den äldre paviljongen (Brunns-cafét) samt den så kallade vattenkiosken (för dåtidens cafébesökare) finns kvar idag. Dessa har renoverats och restaurerats.
”Vi vill bidra till att återskapa Djurgårdsbrunn som rekreationsdestination i Nationalstadsparken. En plats som lever över årstider, vardagar och helger där Djurgårdens vackra natur och historiska kulturmiljö står i fokus. En lustfylld oas med stark Djurgårdsanda”, säger Elinore Tham.
Vill du också publicera en krognyhet?
PUBLICERA EN ARTIKEL