Stort Semmeltest! Vilken är Stockholms bästa semla?


Snart dags för 2021 års semmelprovning. Men ni som inte kan hålla er får kolla in förra årets provning. Krogguiden testar 23 kvalitetssemlor från gräddan av Stockholms bagerier. Så har det äntligen blivit dags att göra en djupdykning i allas vår favoritbulle - semlan. Häng med när Krogguidens expertpanel, med Alexander Pelli i täten, provar hela 23 kvalitetssemlor från gräddan av Stockholms bagerier. En hård och stundtals jämn kamp, där vi tvingats dissekera semlans innersta väsen in på bara mandelmassan. Och vinnare av den ärofyllda utmärkelsen är...



Årets startfält:

Riddarbageriet, Vete-Katten,  K-märkt, Ritorno, Lillebrors Bageri, Ett Bageri, Tössebageriet, Mr Cake, Valhallabageriet, Robin Delselius Bageri, Lundbergs, Bröd & Salt, Fabrique, Stinas Bageri och brödbod, Bullar & bröd, Gunnarsons, Åsö konditori & bageri, Lillebrors bageri, Brunkebergs Bageri, Haga Tårtcompani, Gateau, Green Rabbit och Lidingö Bröd & Pâtisserie.

Så här gick testet till:

Vår expertpanel tillsammans med årets bagare Alexander Pelli från Bageri Petrus (står i mitten), testade totalt 23 stycken semlor. Av dessa gick 13 semlor vidare till en andra omgång. Samtliga semlor har betygsatts för grädde, mandelmassa, bulle och ett helhetsbetyg mellan 1-5 har sedan kunnat fastställas. Testet är blint, precis som priserna på respektive pjäs. I likhet med andra mästerskap väger vi även in alla semlor innan tävlingsstart.

 

 



På väg till bageriet? Tänk på... 

- Är grädden på semlan verkligen färsk och nyspritsad? Våga fråga! 

- Se upp för övervispad grädde som smakar smör och har taggiga kanter.

- Har grädden tvärtom sjunkit ihop en aning? Bra! Det betyder som regel att den inte vispats för hårt.

- Välj gärna ett bageri som tillverkar semlor på löpande band och bakar bullar flera gånger om dagen. 

Sist men inte minst; glöm inte att du alltid är värd minst en semla. Förmodligen två. 

Bra att veta

En semla är så mycket mer än bara fluffig grädde och sockerstinn mandelmassa och bör behandlas som det utsökta hantverk den trots allt är. Du som laddar för äkta fettisdagsglädje rekommenderas å det bestämdaste att avnjuta din gräddiga dyrgrip så färsk som möjligt. Detta så att alla råvaror kommer till sin rätt och för att bakverket inte skall förlora sin spänst och luftighet. Tänk även på att semlor inte stormtrivs i kylskåp och lätt tar smak av lunchlådor och övriga livsmedel.

Med dessa visdomsord rundar vi av årets semmeltest och längtar lite extra till fettisdagen.

Till toppen