När Roppongi öppnade för drygt tjugo år sedan fanns det knappt några sushikrogar i Stockholm. Tanken svindlar. Fortfarande är den en av stans bästa.
Coronaviruset/covid-19Öppettider och meny kan ändras på kort tid. Titta alltid på restaurangens hemsida, Instagram eller Facebooksida för korrekt information. Anmäl gärna felaktigheter till oss.
Varför går jag hit?Klassisk sushirestaurang som håller stilen trots dryga tjugo år på nacken.
Pris:
230 kr (medel).
Lunch 110 kr (lite dyrare).
Typiska maträtter: Olika sushikombinationer. Temakistrutar. Norimakirulle med avokado, färskost, sparris och eldad lax. Gyoza med lamm.
Bra att veta:Varmrätterna håller inte riktigt samma klass som sushin.
Sushi. Så bedrägligt enkelt – rå fisk med ris, hallå, hur svårt kan det vara? – men ändå så knepigt att lyckas hela vägen med. Hur många gånger har man inte plågat i sig halvfryst sashimi eller tappat hälften av en torrsmulig risklump i knät? Roppongi (vars namn betyder "De sex träden" och är lånat från en stadsdel i Tokyo) gör det mesta rätt. Krogen började som ett hål i väggen för nyfikna stockholmare och har sedan byggt ut steg för steg. Här serveras klassikerna sashimi, nigiri och temaki men också en och annan nyskapande kreation som gindara saikyo (ungsbakad svarttorsk marinerad i vit misopasta).
Varför går jag hit? Sjöstadens bästa sushi serverad på kajen.
Tips: Kolla gärna restaurangens hemsida http://roppongi.se för att säkerställa öppettider och övrig information. Rapportera gärna eventuella felaktigheter till oss.